Az olasz feldolgozók a könnyen nyitható, hámozott darabolt paradicsom (24 db 400 g-os konzerv/karton kiszerelés) konzervenkénti egységárát 0,36-0,37 euróban határozták meg az október-decemberi 0,32 eurós árat követően. Egy dél-olaszországi feldolgozó úgy nyilatkozott, hogy a fokozott kereslet ellenére is mindent megtesznek, hogy áraikat a 2019-es szinten tartsák, ám a spot piacokon az utóbbi időben a megfogyatkozott készletek miatt spekulatív célú mozgásokra, kötésekre is sor került.

(forrás: IEG Vu)

A feldolgozók általában tartalékolnak bizonyos mennyiségű készletet az egyedi termékek vagy extra rendelések számára, ám az idei szezont számos feldolgozónak 10-15%-kal kevesebb alapanyagból kellett abszolválnia, ami azt jelenti, hogy a szerződések teljesítése miatt az ilyen rendelésekre egyszerűen nem maradt nyersanyag.

A spanyol darabolt paradicsomot jelenleg 400 euró/tonna áron kínálják a piacokon, míg a velő ára 360 euró/tonna körül mozog. Szeptemberben a darabolt paradicsomot még 350 euró/tonna, a velőt pedig 330 euró/tonna körül értékesítették, és már ezek is magas áraknak számítottak az alapanyaghiány miatt.

Spanyolországban a 2019-es évben 3,2 millió tonna paradicsomot takarítottak be, ami 14%-kal magasabb volt az igen rossz 2018-as év 2,8 millió tonnás termésénél, de 10%-kal meghaladta a szezon elején kiadott ágazati becsléseket. Olaszország viszont a kiültetéseket késleltető heves esőzések miatt nehéz évet zárt, a minőségi problémákban bővelkedő szezon egészen októberig kitolódott (részletesebben lásd alábbi cikkünket: Nagy a nyomás az olasz ipari paradicsom ágazaton a COVID-19 járvány miatt). Végül a betakarított mennyiség nem sokkal maradt el a sokéves olasz átlagtól, de a minőségi gondok jelentősen csökkentették az ipari kihozatalt. Ráadásul Olaszország már a 2019-es évnek is alacsony átmenő készletekkel vágott neki – ez azt jelenti, hogy 2020-at gyakorlatilag készletek nélkül kezdték meg. A feldolgozók csak nagy nehézségek árán tudják kielégíteni a koronavírus-járvány miatt hirtelen megugró keresletet, ezért vissza is fogták promóciós, akciós tevékenységüket, és gyakran kényszerülnek üzletfeleik kiszolgálása során a kiszállítások halasztására annak érdekében, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni. Ágazati becslések szerint akár 10-15 napos késésekre is lehet számítani, ha a kereslet belátható időn belül nem csökken vissza az átlagos szintre.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre 2020-as világpiaci adatok, de a 2019-es statisztikák enyhe exportnövekedést mutatnak (2,17%) – Olaszország 2%-kal több, 1,43 millió tonna paradicsomkonzervet értékesített külföldre. A spanyol export 1,47%-os növekedést mutat (134 ezer tonna), míg úgy tűnik, az olasz alapanyaghiány és az alacsony volumenű spanyol termelés legnagyobb nyertese Portugália a maga 14%-os exportnövekedésével. Az Egyesült Királyság 4,35%-kal, 357 ezer tonnára növelte importját, melynek hátterében valószínűleg a Brexit okozta bizonytalanság, és a termékkiszállítás késlekedésétől való félelem állt. A koronavírus-járvány jelentősen megnövelte a brit keresletet, és sok kereskedő szerint több jel is arra utal, hogy a határok lezárása miatti bizonytalanság számos partnert arra késztet, hogy készleteket halmozzon fel.

(forrás: IEG Vu Agribussiness Intelligence)
Fordította: Kocsis Márton