Februárban rothadást okozó esőzések, majd március elején egy élelmiszer-biztonsági botrány hátráltatta a spanyol szamóca értékesítését.

Spanyolország legnagyobb szamócatermesztő körzetében, a nemzeti termés 97%-át adó Huelva környékén vontatottan indult az idei szezon: a februári esőzések miatt sok gyümölcsöt kellett kidobni rothadás miatt – és ez nem csak az érett, hanem a még zöld állományoknál is problémákat okozott. A februári esős időszak azért jött különösen rosszul a termesztőknek, mert az állományok rekord gyorsasággal fejlődtek, ami nem csoda, hiszen 1961 óta az idei volt a legmelegebb január Andalúziában. Március első hetében ezért kevesebb spanyol áru jelent meg a fő exportpiacnak számító Németország üzleteiben, ahol ráadásul már az olasz szamócával is versenyeznie kell. Az árak viszont a spanyol termelők nagy bánatára úgy alakulnak, mintha ez a visszaesést jelentő februári végi időszak be sem következett volna, azaz ugyanúgy csökkennek, mint egy normál szezonban.

A csapadékos időjárás visszafogta a spanyol belföldi keresletet is, ami szintén hozzájárult a termelői árak csökkenéséhez. Március közepére további esőket jósolnak a meteorológusok Spanyolországban, ami egyrészt kívánatos, mert máris aszályhelyzetet hirdettek az ország jelentős részén, másrészt viszont a szamócaállományokban újabb rothadás indulhat be.

A spanyol szamócaszezon még két és fél hónapig, azaz május végéig tart, de a lassú kezdet mellett egy másik botrány is borzolja a kedélyeket. Az élelmiszerbiztonsági hatóságok ugyanis február 19-én riasztást adtak ki hepatitisz A-val fertőzött szamócatételekre. Mint később kiderült, ezek marokkói importból származó tételek, amelyeket egy Huelva mellett működő spanyol cég importált, majd egy Sevilla központú disztribútor szállított volna Hollandiába. A céget viszont csak március 4-én nevezték meg a hatóságok, és ekkor derült ki, hogy a hepatitisz A-val fertőzött szamóca nem spanyol hanem marokkói eredetű. További pikantéria, hogy a február 19-i élelmiszer-biztonsági riasztás egybeesett a spanyol gazdák tüntetésével, ahol éppen azért demonstráltak, hogy az importált zöldségekre és gyümölcsökre is az európai minőségi követelmények vonatkozzanak.

A cikkhez szemlézett írások:

Fragole spagnole in ripresa ma nei mercati è l’Italia in evidenza

There has been a lower fruit supply, yet the markets seem oblivious to this, as prices have dropped

Huelva requires clarification, as over 99% of the province’s producers cannot be left with their reputation in doubt

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: megjelent az első import szamóca az üzletekben