Az amerikai piac december és április között keresleti piac, amely magas árakkal, de szigorú követelményekkel várja az európai árut.
Az Egyesült Államok ismét engedélyezte a spanyol paprika importját, miután a Földközi tengeri gyümölcslégy (Ceratitis capitata) okozta növényegészségügyi kockázat miatt hosszabb ideig az amerikai adminisztráció felfüggesztette a spanyol cégek exportengedélyeit. A kereskedelmi kapcsolatok így helyreálltak, és az első szállítmányok november utolsó napjaiban már meg is indultak Észak-Amerika felé. A 2025/26-os idényre mindössze három andalúziai értékesítő vállalat – az Agroiris, a Zoi és a Freshcover – kapott hivatalos exportengedélyt, ami jól mutatja a protokoll szigorú követelményeit.
A Coexphal szakmai szervezet megerősítette, hogy a már útnak indult paprikaszállítmányok tételei 2025. december 1. és 2026. április 30. között léphetnek be az amerikai piacra. Ez az időszak különösen azért fontos, mivel a tengerentúli vevők ekkor keresnek kiváló minőségű, teljes körű növény-egészségügyi garanciával és pontos nyomonkövethetőséggel rendelkező terméket.
Luis Miguel Fernández, a Coexphal ügyvezetője kiemelte, hogy az Egyesült Államok nemcsak kedvező árakat kínál, hanem alternatívát is Európával szemben, különösen azóta, hogy 2014-ben bezárult az orosz piac. A 2024-es évben a januári három hetes leállás ellenére az almeríai cégek több mint kétezer tonna paprikát exportáltak az amerikai piacra, döntően kaliforniai típusú fajtákat.
Az idei szezonban a három engedélyezett vállalatnak ismételten meg kellett felelnie az amerikai növényegészségügyi hatóság, az APHIS előírásainak, amelyek célja, hogy a szállítmányok teljes mértékben mentesek legyenek a Ceratitis capitata fertőzéstől. Ez jelentős beruházásokat igényelt a tanúsítványok megszerzésében, a dokumentációs ellenőrzésekben, a növényegészségügyi intézkedésekben és az ellenőrzési protokollokban.
A Pechinában működő Zoi vállalat régóta szállít az észak-amerikai piacra. A kereskedelmi igazgató, Adelina Salinas hangsúlyozta, hogy a tanúsítvány megszerzése és fenntartása egyre nehezebb, ugyanakkor stratégiai jelentőségű. Az elmúlt években a cég kifejezetten a tengerentúli piacra összpontosított, ahol csak kevés vállalat rendelkezik engedéllyel a kaliforniai paprika forgalmazására. Évről évre költségesebb és bonyolultabb a követelmények teljesítése, ráadásul a protokollt új intézkedések bevezetésével ismét szigorították, ráadásul a tanúsítványokat minden szezonban meg kell újítani, ami belső és külső auditokat, jogszabályi alkalmazkodást, valamint a biológiai védekezés, a nyomonkövethetőség és az élelmiszer-biztonsági intézkedések folyamatos felülvizsgálatát igényli.
Mindezek ellenére az amerikai piac még így is egyedülálló előnyt kínál: egy viszonylag üres kereskedelmi időablakot. December és április között az Egyesült Államokban a kínálat a szokásosnál lényegesen szűkösebb, mivel Mexikó és Kanada ilyenkor nem képes teljes mértékben kielégíteni a keresletet. Európában ezzel szemben ekkor tetőzik a termelés, így az export az Atlanti-óceán túloldalára alternatívát, egyfajta levezető szelepet jelent a hazai piaci nyomás enyhítésére, és lehetőséget ad a minőségi termék magas áron történő értékesítésére, pont akkor, amikor Európában az árak általában csökkennek.
Az észak-amerikai vásárlók különösen nagyra értékelik az almeríai paprika két tulajdonságát: az európai jogszabályok által biztosított növény-egészségügyi és élelmiszerbiztonsági garanciákat (ezek a más származási helyű termékek esetében nem garantáltak), valamint azt a stabilitást és biztonságot, amelyet az évről évre a meghatározott protokoll szerint dolgozó cégek nyújtanak.
A cikkhez szemlézett írások:
First shipments of Almeria peppers arrive in the U.S.
Kapcsolódó cikkek:
Lengyelország: közel a paprikaszezon vége
Spanyolország: továbbra is gondot okoz a paprikatermesztőknek a Thrips parvispinus
Hollandia: mennyiségben kiváló, árakban már kevésbé volt jó az idei paprikaszezon
Spanyolország: idén is terjed a paprikatripsz Almeríában
Hollandia: túlkínálat jellemezte a paprikaszezon első szakaszát
Spanyolország: új vírus jelent meg a paprikaállományokban
Spanyolország: Almeríából Murciába helyeződik át a paprikaszezon súlypontja
Lengyelország: a kínálat bővülésével olcsóbb lett az import paprika
Marokkó: óriási az európai kereslet a paprika iránt
Lengyelország: drága volt és drága is marad idén az import paprika
Spanyolország: a paprika termőterületének zsugorodása várható Almeríában
Marokkó az uniós tagállamok harmadik legfontosabb paprikaexportőre
Spanyolország: csökkenhet a paprika kínálata a szezon végén
Németország: kevés és drága a paprika a nagybani piacokon
Spanyolország: tripszek okoznak gondot a paprikaállományokban
Lengyelország: rekord magasságban a paprika ára
Marokkó: dübörög a Spanyolországba irányuló paprikaexport
