A kezdeményezés célja a gyermekkori elhízás elleni harc, mivel a spanyol gyermekek 40%-a túlsúlyos.

Spanyolországban királyi rendelettel kötelezték az általános iskolákat arra, hogy a menzai menüknek gyümölcsöt, zöldséget és halat kell tartalmazniuk. A kezdeményezés célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem a sült és zsíros ételek fogyasztásának csökkentésével. Az iskoláknak mostantól vegetáriánus és vegán étkezési lehetőségeket is kell biztosítaniuk.

Pablo Bustinduy fogyasztóvédelmi és szociális ügyekért felelős miniszter szerint az új törvény előírja, hogy a gyümölcsök és zöldségek legalább 45%-ának szezonálisnak és lehetőleg helyi forrásból származónak kell lennie, 5%-ának pedig bio minősítéssel kell rendelkeznie.

Az iskoláknak tilos 5%-nál magasabb cukortartalmú italokat felszolgálniuk, a koffeinre, a zsírokra és a sóra vonatkozóan pedig külön korlátozások vannak érvényben. Kormányzati kutatások szerint az iskolai automaták italainak 70%-a meghaladja az ajánlott cukor- és koffeintartalmat. A nem helyben készített pizzákat és pitéket havonta legfeljebb egyszer lehet készíteni, és minden sült ételt olíva- vagy napraforgóolajjal kell elkészíteni.

Annak ellenére, hogy Spanyolország a mediterrán étrendről híres, egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a hat és kilenc év közötti gyermekek több mint 40%-a túlsúlyos, 17,3%-uk pedig elhízottnak minősül. Egy 2023-as tanulmány pedig azt emelte ki, hogy az iskolák 37%-a heti két vagy annál kevesebb adag friss zöldséget szolgál fel, és sokan közülük az ajánlott heti két alkalomnál többször kínálnak sült ételeket. A fogyasztóvédelmi minisztérium emellett arról számolt be, hogy 1200 iskolában soha nem szerepel hal a menzai étkezésben.

A cikkhez szemlézett írások:

Spain mandates fruit and veg in school meals to fight obesity