Az árak emelkedésének zöldségfajonként különböző okai vannak, paprikánál a kisebb termés, uborkánál és a padlizsánnál pedig a hideg éjszakák okoznak gondokat.

Az Almería körzetében működő Frutan Luna szakértője, Kees Havenaar szerint még csak egy teljes hét telt el a 2025-ös évből, de máris jelentős drágulás tapasztalható a hajtatott zöldségfélék áraiban. Erre több magyarázat is van, az okok fajonként eltérőek.

Paprika

“Kezdjük a paprikával.” – fejti ki Kees – “Az előző hónapokban nagy mennyiségeket sikerült betakarítani, folyamatosan szedtek mindenhol, amit az is ösztönzött, hogy a zöld és a piros kaliforniai paprikát igen jó áron vette fel a piac. Senki sem spekulált későbbra, mindenki szedett és értékesített. Ennek következtében most átmenetileg csökkent a kínálat, a hozamok is visszaestek, de a kereslet az újév első hetében megnőtt, a kiskereskedelmi láncok akciókat indítottak. A következő időszakban ráadásul a paprikatripsz (Thrips parvispinus) is komoly gondokat okozhat, de már most is jelentősek a veszteségek, sok termelő megsemmisítette az állományt, és alaposan elgondolkodott azon, hogy a következő szezonban foglalkozzon-e egyáltalán paprikával. Egyszerűen nem bírjuk kiirtani ezt a kártevőt, a hatásosnak bizonyuló növényvédő szerek a természetes ellenségeiket is irtják. Mindenkinek, aki manapság paprikát vásárol, tisztában kell lennie azzal, hogy minden ládában, dobozban lehet valamilyen szintű fertőzés – ez elkerülhetetlen.”

„A palermo és a fehér hegyes paprika is egyre drágább, mert alacsonyak a hozamok, és erős a kereslet – a tripszek okozta problémákkal is számolva azt mondom, hogy a következő hetekben ezeknél a típusoknál is drágulás várható. Egyszerűen nincs elegendő készlet, mert a kaliforniai paprikához hasonlóan a november-decemberi időszakban itt is mindenki szedett. Ez az áruhiányos helyzet néhány hétig még bizonyosan így marad.

Uborka és padlizsán

„Január első napjaiban még úgy tűnt, hogy az átlagár 1 euró környékére eshet vissza, de azóta kiderült, hogy semmi sem állt távolabb a valóságtól, mint ez a feltételezés. A hideg éjszakák miatt csökkent a termelés volumene, ráadásul nagyobb a kereslet a kisebb méretosztályokban, ami szintén felfelé hajtja az árakat. Különösen a miniuborkák teljesítenek jól ebben az időszakban, bár úgy gondolom, hogy most értük el a csúcsot. Ez nem jelenti azt, hogy a piac összeomlik, egyelőre stabil a helyzet. A padlizsán szintén nagyon drága most, mert egyszerűen ebből sincs nincs elég termék. Ez a hiányjelenség szezonálisan ismétlődik, minden évben ilyenkor fordul elő. Decemberben nagy mennyiségeket takarítottak be, és most, a hidegebb éjszakák miatt a kínálat korlátozott. Ez a helyzet valószínűleg még egy hónapig fennmarad.”

Paradicsom

A fürtös paradicsommal kapcsolatban Kees megjegyzi, hogy itt a legfurcsább a helyzet: “a piac a magas aukciós árakkal küzd. Véleményem szerint az itteni paradicsomárverések nem tükrözik a valós árakat. A spanyolországi fürtös paradicsom egyszerűen túl drága az árveréseken ahhoz, hogy az exportpiacokon versenyképes legyen. Az itteni termelők azonban még mindig az aukciós adatokra alapozzák áraikat. A holland és a belga paradicsomot már ennél alacsonyabb áron kínálják, úgy, hogy pótmegvilágítást alkalmaznak. De hiszem és remélem, hogy hamarosan újra versenyképesek leszünk az exportpiacokon.”

A cikkhez szemlézett írások:

Vegetable prices are already heating up

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: sok nehézséggel indult a zöldségszezon Almería körzetében

Spanyolország: tripszek okoznak gondot a paprikaállományokban

Spanyolország: Almeríában mérsékelt károkat okozott csak a DANA