Hogyan lehet egy késsel egyetlen pillanat alatt szenegáliból spanyol dinnyét csinálni?  

A spanyol piacokon a Szenegálból importált görögdinnyéről a belföldi termesztésű árura való átállás zajlik, csakhogy ez az átmenet sokkal gyorsabb, mint bárki is gondolnál. Az elmúlt időszakban néhány spanyol nagyáruházban azonos fajtájú görögdinnyék jelentek meg a polcokon ugyanazokban a ládákban, egészben és vágva is, csak éppen egymásnak ellentmondó címkékkel, származási helymegjelöléssel. Az egész görögdinnyéken még az eredeti származási hely, azaz Szenegál szerepelt, ám a szeletekre vágott gyümölcs hirtelen spanyollá változott. Több árusítóhelyen is lehetett találkozni olyan importáruval, amely félbevágva vagy negyedelve meglepő módon országot váltott.

Az egyik  spanyol gazdaszövetség, a Coag azonnal elítélte a címkézéssel kapcsolatos súlyos jogsértést, és nyilatkozatot adott ki, mely szerint „A címkékre és címkékre vonatkozó jelenlegi szabályozás nem tükrözi az árusított termék helyes eredetét, veszélyeztetve annak nyomon követhetőségét és megtévesztve a fogyasztót, aki így nem rendelkezik a vásárláshoz kapcsolódóan megbízható információkkal”. A szövetség figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy tartsák be a címkézésre és a származási hely feltüntetésre vonatkozó szabályokat, és ne játsszanak a termékek eredetével.

„Ez a gyakorlat – emelte ki Andrés Góngora, a Coag zöldség-gyümölcs szekciójának vezetője – nemcsak a fogyasztók választási szabadságát érinti hátrányosan, hanem a spanyol termelőket is veszélyezteti. A görögdinnye és a sárgadinnye, valamint a csonthéjas gyümölcsök esetében kampányt indítunk, mivel a kiskereskedelmi láncok továbbra is harmadik országokból importálják a termékeket, veszélyeztetve a hazai termelők piacra jutását, különösen, ha a törvényt megsértve még a gyümölcsök valódi eredetét sem jelölik.” A szövetség felkérte az illetékes hatóságokat azonnali ellenőrzések elvégzésére annak érdekében, hogy ez a gyakorlat ne harapódzhasson el, illetve megfelelő szankciókkal legyenek sújthatók az átcímkézést végző láncok kereskedők.

Az európai jogszabályok a származási hely megjelölése tekintetében egyértelműek: előírják, hogy a gyümölcsökön és a címkéken mindig fel kell tüntetni a gyümölcsök eredetét, azaz azt az országot, ahol termesztették őket. Ezt a San Lidano, a görögdinnye termelésére és forgalmazására szakosodott egyik spanyol vállalat is megerősíti: „Mindig a termesztés országát kell megjelölni, amely akkor is ugyanaz marad, ha a gyümölcsöt feldolgozzák (például ha félbe vagy negyedekre vágják). Jóindulatú megközelítéssel a problémát a törvény helytelen értelmezése jelentené, viszont a törvény szövege egyértelmű, és nem hagy teret a félreértéseknek”.

A cikkhez szemlézett írások:

Angurie, il mistero della provenienza