Idén november 21-23. között rendezik Bolzanóban az Interpoma almaágazati kiállítást, amely rengeteg különböző programmal várja a látogatókat.

A háromnapos rendezvény alatt a szervezők összesen kilenc szakmai kirándulással várják a résztvevőket: ezek közül három november 21-én, csütörtökön, öt november 22-én, pénteken egy pedig szombaton lesz megtekinthető, és a sok nemzetközi látogatóra tekintettel mindegyik angol nyelven zajlik majd.

Az első napon a következő három programot kínálják a szervezők:

  1. A Franz Ladurner által vezetett naturnói biogazdaság és a Juval szövetkezet bio csomagoló állomása tekinthető meg Castelbellóban, a Val Venosta-völgyben.
  2. A laimburgi integrált digitális gyümölcsös (Lido) és a szintén kísérleti célokat szolgáló raktárépület és posztharveszt létesítmény üzemlátogatása.
  3. Manfred Ladurner családi gazdasága, ahol fajtakísérletek folynak.

A második napon öt program közül választhatnak az érdeklődők:

  1. Kirándulás a Laives központú Fuji mezőgazdasági vállalathoz, ahol fajták széles választékát termesztik, majd a túra egy kóstolóval folytatódik a termenói Roner Distillerie-ben, ahol bemutatják, hogyan desztillálják a Kiku Apple Gint, azaz egy Kiku almából kézzel készített londoni száraz alma gint.
  2. Üzemlátogatás a bronzolai Grufrut csoportnál, amely a Vog Konzorcium tizenegy szövetkezetének egyike. A konzorciumot 1968-ban alapították, a környező szövetkezetekkel való többszöri fúzió után jelenleg mintegy 600 tagot számlál, összesen 1500 hektárnyi területen Bolzano és Salorno között. A túra Klaus Pfeifer integrált gyümölcsfarmján folytatódik (Laives). Klaus öt éve dolgozik intenzíven a többsudaras koronaformákkal, Gala, Kanzi, Granny Smith, Giga és Pink Lady fajtákat termeszt.
  3. A bolzanói Michael Komiss gyümölcsösének és feldolgozó üzemének meglátogatása, ahol az integrált termelési protokoll szerint termesztett különböző almafajták mellett közvetlenül a saját termésből készített almachipset is gyártják és értékesítik. Ezt követően a túra a Vilpiano közelében található Egma e Fructus gyümölcsárverésen folytatódik, ahol augusztus és október között több 300 termelő kb. 30 ezer tonna gyümölcse kerül értékesítésre.
  4. Az első állomás ennél az útnál a Dél-tiroli Gyümölcstermesztési Tanácsadó Központ által vezetett, Lana székhelyű permetezőgép-ellenőrző központ lesz. Az üzemlátogatás során a szakemberek bemutatják, hogyan kell mérni a szórófejek áramlási sebességét és hogyan kell a permetezőgépeket felújítani. A túra ezután a Thomas Gruber integrált gyümölcsfarmon folytatódik (Postal), ez egy tipikus dél-tiroli almatermesztő üzem. Az elmúlt években Gruber a fenntarthatósággal kapcsolatos különböző szempontokra összpontosított, ami elsősorban víz- és energiatakarékossági intézkedéseket jelentett.
  5. Ez a kirándulás pénteken és szombaton is indul (szombaton csak ez az egy). A Rio Maggiore bányában, a dolomit kitermelése során keletkezett üregek belsejében a látogatók a világ talán legnagyobb természetes hűtőszekrényét nézhetik meg: szabályozott légköri körülmények között, minden évszakban állandó hőmérsékleten tárolják itt az almát.

Az üzemlátogatásokon a látogatók csak korlátozott számban vehetnek részt, ezért előzetes foglalás és jegyvásárlás szükséges. Augusztus 31-ig még online is megvásárolható az Interpoma belépőjegy a kedvezményes (62 eurós) early bird áron.

A cikkhez szemlézett írások:

Interpoma, i tour dell’edizione 2024