A 2020-as és 2021-es termeléshez képest ez visszaesés, de bőven az utóbbi 10 év átlaga felett alakult a tavalyi mennyiség.

A Destatis adatai szerint 2022-ben 76,1 ezer tonna csiperkegombát takarítottak be Németországban, ami 6%-kal kevesebb a 2021-es mennyiségnél. Ennek ellenére 2021 és 2020 után ez volt a harmadik legnagyobb termés azóta, hogy a Destatisnál 2012-ben regisztrálni kezdték az étkezési gomba volumenét.

A 2012 és 2021 közötti tízéves átlaghoz képest a 2022-es csiperketermés 13%-kal volt magasabb. A legalább 0,1 hektár termőterülettel rendelkező németországi vállalkozások által betakarított étkezési gomba összmennyisége 78,2 ezer tonna volt, ennek 97%-át a csiperke tette ki. A termés fennmaradó részét laskagomba, shiitake és egyéb különleges gombakultúrák tették ki. Az ehető gombák 12%-át (9 600 t) teljesen ökológiai gazdaságokban termelték. A betakarított terület 2022-ben 2014 óta először csökkent 1%-kal az előző évhez képest, 361 hektárra. Mivel a betakarított terület 2014 és 2021 között folyamatosan, összesen 47%-kal nőtt, a betakarított terület 2022-ben még mindig 21%-kal nagyobb volt, mint a 2012-2021-es évek átlaga. Az előző évekhez hasonlóan az étkezési gombatermesztés két legfontosabb tartománya Alsó-Szászország volt 197 hektár, és Észak-Rajna-Vesztfália 75 hektár területtel.

A cikkhez szemlézett írások:

Deutschland: Champignonernte 2022 um sechs Prozent gesunken

Kapcsolódó cikkek:

Németország: kevesebb gomba lesz a polcokon a téli hónapokban

2022: 5%-kal több gombát termesztettek tavaly Németországban