Az előre szeletelt alma jelentősen növeli a fogyasztást és csökkenti a pazarlást.

A németországi Food Freshly vállalat az idei Fruit Attraction kiállításon mutatta be iskolai étkeztetésben alkalmazott módszerét, amely előre szeletelt almát kínált a gyerekeknek. Ez a megközelítés nem új: az Egyesült Államokban és Kanadában már több mint tizenöt éve bevett gyakorlat, és most az európai piacokon is megkezdheti térhódítását.

Több független kutatás is végeztek annak felmérésére, hogy az előre szeletelt alma pozitív hatással van-e a fogyasztásra. Az általános iskolai környezetben végzett vizsgálatok szerint az almafogyasztás, tehát a gyerekek által valóban elfogyasztott gyümölcsmennyiség 71%-kal nőtt, szemben azzal a módszerrel, amikor egész almát adtak a diákoknak. A naponta átlagosan elfogyasztott gyümölcsmennyiség így diákonként 96 grammról 238 grammra emelkedett, ami jelentős előrelépésnek tekinthető a gyümölcsfogyasztás ösztönzésében.

A tanulmányok emellett az élelmiszerpazarlás csökkenését is kimutatták. A kidobott alma mennyisége naponta 229 grammról 78 grammra mérséklődött tanulónként, ami több mint 65%-os csökkenést jelent. A fogszabályzót viselő vagy fogászati problémákkal küzdő gyermekek különösen előnyösnek találták a szeletelt formát, mivel az könnyebben volt számukra fogyasztható.

A kezdeményezés szorosan illeszkedik az Európai Unió iskolai gyümölcs- és zöldségprogramjához, amely a 2023/2024-es tanévben 130,6 millió euró (51 milliárd Ft) támogatást biztosított az egészséges táplálkozás előmozdítására. Németországban a program keretében a 2022/2023-as tanév során több mint 9000 tonna gyümölcsöt és zöldséget juttattak el 2,5 millió gyermekhez, több mint 25 ezer oktatási intézményben.

A Food Freshly vállalat saját közlése szerint képes akár 14 napos hűtött eltarthatósággal rendelkező, bio minősítésű almaszeleteket is szállítani az iskolák, menzák részére. Kínálatukban számos nemzetközileg ismert fajta, mint a Gala, a Pink Lady és a Granny Smith, de regionális almafajták is szerepelnek. Az almaszeleteket C-vitaminnal és ásványi anyagokkal kezelik, tartósítószerek alkalmazása nélkül, ezzel biztosítva a termék frissességének és tápértékének megőrzését.

A vállalat tevékenysége nem csupán a termék előállítására korlátozódik, hanem kiterjed a feldolgozási technológiák, az eltarthatóság optimalizálása, az élelmiszerbiztonság és a logisztikai folyamatok szakértői támogatására is. Emellett aktívan együttműködik oktatási intézményekkel, minisztériumokkal és almafeldolgozó üzemekkel annak érdekében, hogy hatékony hálózatokat alakítson ki az iskolai táplálkozási programok köré.

A cikkhez szemlézett írások:

EU schools consider pre-cut apple slices