Az egyre kevesebb termelő miatt gondot jelent a minőségi torma beszerzése, illetve egyre drágább a feldolgozásra alkalmas alapanyag.
Németország vezető tormafeldolgozójának vezetősége szerint az ágazatban jelenleg igen nehéz az alapanyag beszerzése. Andreas Schöppl, a bajorországi Baiersdorfban működő, nagy múltú vállalat, a Schamel Meerrettich GmbH társügyvezetője így nyilatkozott: “Alapanyagainkat elsősorban három termőterületről, nevezetesen Bajorországból, Stájerországból és Kelet-Magyarországról szerezzük be. A jelentős terméskiesés és a nehéz általános gazdasági körülmények miatt a nyersanyagárak az előző évhez képest esetenként több mint 60 százalékkal emelkedtek. Az év elején a tormából készült termékeknél is kénytelenek voltunk áremelést végrehajtani, bár úgy látom, hogy ezt vásárlóink többnyire megértik. A hozamok erőteljes csökkenése ellenére a minőség egyenletesen jó. A gyenge termést gyakran tévesen összekeverik a rossz minőséggel, de ez egyszerűen téves. Íz és szín tekintetében az alapanyag eddig különösen meggyőző volt, többnyire átlagos gyökértömeggel. A folyamatos infláció ellenére a tormatermékek értékesítése nagyjából stabil maradt, ami részben a Schamel erős márkakínálatának köszönhető.”
A teljes alapanyag mintegy kétharmadát október végétől az év végéig takarítják be. A fennmaradó rész a telet a földben tölti, és csak akkor takarítják be, amikor a földek ismét járhatóvá válnak. Schöppl szerint ez termőterületenkénti eltérést mutat: Bajorországban és Stájerországban általában csak tavasszal indul újra a betakarítás, míg Kelet-Magyarországon már néhány hét múlva újra megkezdődik.
A jól bevált étkezési torma előállítása és forgalmazása mellett a Schamel folyamatosan új termékeket is fejleszt, hogy gazdagítsa a termékpalettáját. „Tavaly piacra dobtuk a tormahabunkat, amelyet nagyon jól fogadtak, különösen az élelmiszer-kiskereskedelemben. Jövőre ennek a vegán mousse-nak egy új, gyömbér ízű változatát dobjuk piacra. Mindkét termék az új SUPERROOT termékcsalád része, amelyet terveink szerint a jövőben további új termékekkel bővítünk.”
Németországban a bajor tormatermesztés megőrzése érdekében néhány évvel ezelőtt megalakult a „Meerrettich-Kompetenz-Team”, azaz a “Tormakompetencia Csapat”, de ezzel együtt is számos nehézséggel néz szembe az ágazat, így például nehéz biztosítani a szükséges alapanyag-mennyiséget. “Sajnos a bajorországi és stájerországi gazdák száma folyamatosan csökken, és nem lehet őket egy az egyben pótolni” – fejtette ki Schöppl. Ennek ellenére a vállalat bizakodó a közeljövőt illetően. “Általánosságban elmondható, hogy a torma még mindig nagyon népszerű a DACH régióban (Németország, Ausztria és Svájc), és miután teljes mértékben végrehajtottuk a szükséges áremelést, bizakodóak vagyunk az év hátralévő részét illetően.”
A cikkhez szemlézett írások:
Raw material costs have risen by up to 60 per cent in some cases