(Az Eurostat híroldala elérhető a https://ec.europa.eu/eurostat/news/news-releases linken, a vonatkozó gyorshír a https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9603938/5-21022019-AP-EN/826b6eac-e1ce-43d2-816e-062b0be9859f linken olvasható angol nyelven).
A forrásra hivatkozva a témával kapcsolatban megjelent néhány cikk, melyek alapján főleg a laikus, de a téma iránt érdeklődő olvasók téves következtetéseket vonhattak le a gyümölcstermő területekkel kapcsolatban. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ez úton szeretné a megjelent információkat kiegészíteni, hogy reálisabb kép alakulhasson ki a magyar gyümölcstermő területekkel kapcsolatban. Hangsúlyozzuk, hogy a forrásdokumentumban és az említett cikkekben szereplő adatok kisebb – a statisztikai hibahatáron belül eső, elfogadható – eltérésekkel fedik ugyan a valóságot, azonban csak az említett fajokra vonatkoznak és nem adnak teljes körű információt a teljes hazai termőterületekről.
Az alábbi táblázatban mutatjuk a főbb termesztett gyümölcsfajaink termőterületi adatait 2017. évre vonatkozóan:
Gyümölcsfaj | Termőterület (ha) |
Alma | 25 094 |
Körte | 2 342 |
Cseresznye | 2 792 |
Meggy | 15 040 |
Kajszi | 5 436 |
Őszibarack | 3 379 |
Szilva | 6 599 |
Szamóca | 762 |
Ribiszke | 1 338 |
Dió | 7 048 |
Termesztett bodza | 6 519 |
Összesen | 76 349 |
Látható, hogy a főbb gyümölcseink összesített termőterülete is bőven meghaladja az Eurostat jelentésben szereplő 36 ezer hektárt. A táblázatban nem szerepeltetett, területileg/gazdaságilag kisebb jelentőséggel bíró gyümölcskultúrákat is számba véve a teljes magyarországi gyümölcstermő terület meghaladja a 80 ezer hektárt.
Hunyadi István
szakmai igazgató
FruitVeB