A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett. Németországban ugyanis egy áruházlánc által kért ellenőrzés során kimutatták az alternáriás betegséget okozó gombák toxinjait paradicsomsűrítményből és ketchupból, hívta fel a termelők figyelmét Palotás Gábor, az Univer Product Zrt. kutatás-fejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettese. Az Alternária-fajok legalább 70-féle toxint termelnek, ezeknek nálunk a töredéke van jelen, de köztük ártalmatlanok és betegséget okozók egyaránt vannak. Az analitikai módszerek pedig már annyira fejlettek, hogy már 2 mikrogramm toxin jelenléte is kimutatható egy kilogramm sűrítményből. Ugyan a kecskeméti feldolgozóba beérkező paradicsomot komoly minőségvizsgálatnak vetik alá, a toxinmennyiség meghatározására nincs idő. A toxinnal terhelt alapanyag kiszűrésére csak az állomány fertőzöttsége adhat támpontot, ha már szemmel láthatóak a betegség tünetei, nagy valószínűséggel megemelkedik a paradicsom toxintartalma. Az Univer szakemberei ezért szigorúbban ellenőrzik a betakarításra kész állományokat, és a betegség megelőzésére, a tüneteinek a felismerésére képes útmutatóval látják el a termelőket.
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/2019/08/16/mar-toxintartalmat-vizsgaljak