Egy holland szakértő szerint véget értek a “nullás évek”, és a németalföldi kereskedők biztos piacokkal, jó árakkal számolhatnak a következő években.
Erik Arts, a Countus könyvelőcég üzleti tanácsadója középtávon kedvezően ítéli meg a holland hagyma értékesítési lehetőségeit, és várakozásai szerint a következő négy évben 100 kilogrammonként körülbelül 24 eurós átlagárat kellene elérni a globális piacokon.
“Elmúltak az úgynevezett nullás évek, amikor a holland gazdáknak a semmiért kellett kidobniuk a hagymát, ez az időszak mára tényleg véget ért” – fejtette ki Arts.
Arts a Countus lelystadi találkozóján, kollégájával, Egbert Bakkerrel folytatott beszélgetésen ismertette elképzeléseit a szántóföldi zöldségtermesztő gazdák jövőbeni értékesítési stratégiájáról, amelyek 150, főként flevolandi gazdálkodó vett részt.
Az elmúlt 25 év burgonya- és hagymaértékesítéséről szóló magyarázatában Arts kifejtette a két piac közötti jellegzetes különbségeket. Szerinte a burgonyapiac elsősorban a kereslet és a kínálat kérdése, mivel a kereslet meglehetősen fix, és a piac viselkedése ezért meglehetősen jól kiszámítható a szezon azon pillanatától kezdve, amikor már világos, hogy mi lesz a hozzávetőleges kínálat. A hagyma esetében viszont az üzleti tanácsadó kevésbé lát közvetlen kapcsolatot a kereslet és a kínálat között. Ennek oka, hogy a globális hagymapiacot rengeteg tényező befolyásolja, és a holland árukészletet hagyományosan a hiányok pótlására használják. Arts szerint mind a hagyma átlagára, mind a holland hagyma vetésterülete emelkedő tendenciát mutatott az elmúlt évtizedekben.
“Mondhatnánk, hogy még nem termesztünk elég hagymát, és hogy 40 ezer hektárnyi területtel még jobb árakat lehetne elérni. Már csak azért is, mert a hagyma iránti kereslet világszerte gyorsabban nő, mint a kínálat. Jelenleg a piacot inkább a kínálat dinamikája alakítja, és ez mindenképpen kedvező fejlemény a hagymatermesztők számára. A politika és az időjárás mindig is befolyásolja az árképzést, gyakran ezen tényezők eredője, várható értéke alakítja a piaci helyzetet. Ha például egész nyáron száraz az idő, az árak gyakran emelkedésnek indulnak, még akkor is, ha eközben nem egyértelmű, hogy valóban károsodik-e a termés. Viszont az első könnyebb zápornál azonnal csökkenni kezdenek az árak – így befolyásolja a hangulat a piacok mozgását.
Arts megkérdezte a jelen lévő gazdákat, tudják-e mikor volt a hagyma egy egész év át 5 eurónál olcsóbb (100 kg-onként). Ez 2011-ben volt, ám 2017 volt az utolsó olyan év, amikor a hagymával végül nulla euróért kellett valamit kezdeni, mert teljesen megszűnt a kereslet.
Ez már messze nem így van – állapította meg Arts, aki kiszámolta, hogy az elmúlt öt év átlagos hagymaára majdnem 24 euró volt 100 kilónként. Becslése szerint ez az átlagár a következő években legalábbis megmarad.
“Az idei évben biztos, hogy könnyen elérjük ezt az árat, termelőink számára viszont továbbra is kihívást jelent az egészséges hagyma termesztésének folytatása az erőforrások szűkülése és a változó éghajlat miatt.”
A cikkhez szemlézett írások:
Uien afvoeren voor 0 euro gaat niet meer gebeuren’
Kapcsolódó cikkek: