Sajnos azonban a franciák még mindig “téli zöldségként” gondolnak a brokkolira, amikor döntően spanyol áru van a piacokon.

A Bretagne régió északi partvidékén működő Prince de Bretagne szövetkezet adott tájékoztatást az idei szezonról és a francia brokkolifogyasztás helyzetéről.

“Bretagne-ban az első hagyományos és bio (ökológiai) termesztésű brokkoli betakarítása 3 május közepén kezdődött, ami az előző évekhez képest kissé korainak számított – ekkor azonban még csak kisebb mennyiségek kerültek a boltok polcaira. Június közepétől kezdődött meg a jelentős tételek árusítása, ami nem is véletlen, mivel a legtöbb évben a spanyol kínálat októbertől május-júniusig van jelen a polcokon, míg a breton áru júniustól novemberig uralja a francia piacot – a kétféle eredetű termék így jól kiegészíti egymást” – nyilatkozta Emilie Bardin, a Prince de Bretagne termékmenedzsere. “Az időjárástól függően a kétféle kínálat különböző mértékben átfedheti egymást, ami idén is így alakult, mivel a melegebb időjárás miatt a breton termelés kissé előresietett.”

“A megtermelt mennyiségeket tekintve elmondható, hogy 2024-ben 12%-os növekedést értünk el az előző évekhez képest, ami nem meglepő, mert az elmúlt időszakban termelésünk átlagosan 10%-kal nőtt évente. Idén viszont már egy platószerű, stabil fázisba lépünk, mivel most már elegendő mennyiséggel rendelkezünk a francia piaci kereslet kielégítésére. Mivel idén a minőség is jó, elégedettek lehetünk a szezon eddigi alakulásával” – fejtette ki Bardin.

A brokkoli fogyasztása Franciaországban a tavalyi évben 16,1%-kal nőtt a volument tekintve, de értékben is (+3,1%) növekedés tapasztalható a Kantar Worldpanel CAM adatai szerint. Ez a növekedés elsősorban az előre csomagolt élelmiszereknek köszönhető, amelyek a vásárlások 55%-át teszik ki, ami 22%-os növekedést jelent 2023-hoz képest. Bár a nagykereskedelmi forgalom 9%-kal nőtt, a brokkoli továbbra is szenved attól, hogy “téli zöldségként” gondolnak rá, ezért Franciaországban főként akkor fogyasztják, amikor még a spanyol áru dominálja a piacokat.

“Ha megnézzük a legfrissebb Kantar adatokat, a brokkoli fogyasztása az év minden szakában növekszik, ami pozitívum. De a fogyasztás csúcsa Franciaországban sajnos még mindig január és április között van, ami a spanyol ellátási időszakkal esik egybe – januárban a havi fogyasztás általában a duplája a szokásosnak, így a célunk az, hogy a júniustól októberig tartó időszakban növeljük a termék népszerűségét” – összegzett Bardin.

A cikkhez szemlézett írások:

French broccoli season starts a little early this year

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: korán jelent meg a belföldi brokkoli a piacokon

Lengyelország: november végén ismét megugrott a brokkoli ára

Lengyelország: bővülő októberi kínálat a brokkoli piacán

Lengyelország: szokatlanul alakul a brokkoli ára az idei szezonban