Otthon a kertben senki nem szeret permetezni, inkább a természetközeli védekezési eljárásokat részesítjük előnyben. A legegyszerűbb a betegségellenálló fajták termesztése, mert azokat nem, vagy csak enyhén károsítják a kórokozók. A nemesítők a legveszélyesebb betegségeknek ellenálló fajtákat hoznak létre, hazánk élen jár ezen a téren. Sőt, az üzemi almatermesztésben is nagy területen találhatók rezisztens fajták. Csengerben rendezett bioalma-termesztési tanácskozást és bemutatót a Szatmári Ízek Kft. szakmai szervezetek segítségével. Ott mutatta be ellenálló almafajtáit Tóth Magdolna nemesítő, aki a volt Kertészeti Egyetemen kezdte a munkáját, ma pedig magánnemesítőként folytatja. A leggyakoribb almabetegség a világon a varasodás, ezért a külföldi fajták csak azzal szemben ellenállók, nálunk viszont komoly gondot okoz a lisztharmat is, a tűzelhalást pedig gyakorlatilag csak a fák visszavágásával lehet kordában tartani. Tóth Magdolna tehát úgy döntött, hogy mindhárom betegséggel szemben ellenálló, de legalább tünetmentes almafajtákat hoz létre, ami sikerült is. Tíz fajtája kapott állami elismerést és további bejelentett vagy ígéretes hibridek vannak még a tarsolyában. Tóth Magdolna öt elsőként minősített rezisztens fajtáját már 75 termesztőnél telepítették el. Igazi különlegesség az Almandin, amelyik piros húsú, toleráns ipari célfajta. Felfigyeltek rá a cidergyártók is, és mint a rendezvény végén kiderült, Csengeren is telepítettek belőle, és különleges piros almalevet és almaszirmot készítenek belőle.
A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.