Az új fejlesztés célja a béta-karotin tartalom jelentős növelése volt.
A spanyolországi Valenciai Műszaki Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai Növényi Intézetének (IBMCP) kutatócsoportja biotechnológiai módszerekkel egy aranyszínű salátafajtát hozott létre, ami a a kutatók szerint a jól ismert zöldséget valóságos vitaminraktárrá teszi. Az arany szín nem egyszerű esztétikai vagy marketing fogás, hanem a nagyobb mennyiségben jelen lévő színanyagoknak komoly beltartalmi következményei vannak: ez a saláta ugyanis hagyományos változatánál akár 30-szor több biológiailag hasznos anyagot tartalmazhat, amelyek közül a legfontosabb a béta-karotin.
A béta-karotin kiváló antioxidáns, amely segíti a látást, erősíti az immunrendszert, és komoly szerepe van olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór vagy a szívbetegségek. Manuel Rodríguez Concepción, a kutatócsoport vezetője szerint az új fajta létrehozásához a béta-karotint a növényi sejt olyan részeibe kellett eljuttatni, ahol az általában nincs jelen – ezt a kutatóknak biotechnológiai módszerekkel és nagy intenzitású fénykezeléssel sikerült megvalósítaniuk.
A cikkhez szemlézett írások: