Avagy: hogyan tudjuk szabályozni az alma és a körte érését szüret előtt?

Az utóbbi évtizedben az alma és a körte érésekor lejátszódó növényélettani folyamatok irányítása kapcsán jelentős fejlesztéseknek lehettünk szemtanúi. Az érésért felelős hormon (etilén) hatásának gátlására képes 1-MCP molekula megjelenésével a kutatók kiengedték a szellemet a palackból és ma még el sem tudjuk képzelni milyen területekre tör be a közeljövőben.

Ennek az innovációnak az egyik kiemelkedő újítása a hazánkban negyedik éve elérhető és használható Harvista 1.3 SC néven forgalmazott termék, amely forradalmasítja az alma minőségének megőrzését szüret idején.

Az etilén az öregedésért felelős növényi hormon, normál esetben az érési folyamat kezdetén szintetizálódik a gyümölcsben és beindítja az öregedési folyamatokat. Hatására felgyorsul a sejtlégzés, a termés veszít a húskeménységéből és fokozatosan puhul az érés előrehaladtával. A keményítő cukorrá alakul, gyümölcssavak lebomlanak, tehát a gyümölcsünk egyre édesebb és puhább lesz, elveszítve ropogós, friss jellegét. Ennek a folyamatnak a lassítása eddig is fontos feladat volt az alma eltarthatóságának növelése érdekében. Jól bevált gyakorlat volt, az alma optimális fogyasztási érettsége előtt megkezdeni a szüretet, mert ebben a korai stádiumban az etilén már ugyan beindította az érési folyamatokat, de azok a korai szürettel és az azonnali hűtéssel még hatékonyan szabályozhatóak voltak. A problémát az jelenti csupán, hogy az alma biológiai érettsége nem mindig esik egybe a kereskedelem által igényelt minőségi paraméterekkel. Sok értékes fajtánál nem tudjuk időben elkezdeni a szüretet, mert még nem alakult ki a fajtára jellemző fedőszín, vagy technológiai okokból még nem érte el a gyümölcs azt a méretet, amely magas áron értékesíthető (75-85 mm), vagy nem áll rendelkezésre elég munkaerő, hogy optimális időben tudjuk betakarítani a gyümölcsöt. 

Ezekre a problémákra nyújt megoldást az Agrofresh cég által forgalmazott készítmény a HARVISTA 1.3 SC, amely forradalmasította az alma betakarítását.

A Harvista hatékonyan blokkolja az etilén receptorokat a gyümölcs felületén, így az etilén nem tudja kifejteni az érést és az öregedést serkentő hatását.

Mit jelent számunkra ez a mechanizmus? A Harvista használatával lehetőséget kapunk arra, hogy a szüreti időt 2-3 héttel kitoljuk, és a gyümölcs fán töltött életét meghosszabbítsuk úgy, hogy a minősége nem romlik, sőt számos tulajdonságban javulást érhetünk el.

A Harvista használatával lassul a pektinbontó enzimek hatása, így a sejtfalak erősek és rugalmasak maradnak. Ennek hatására gyümölcs keménysége megmarad, sokáig ropogós és lédús lesz. Mivel gátoljuk az etilén hatását, nem, vagy csak sokkal lassabban alakul ki az alma kocsánya és a hajtás között az-az elválasztó réteg, amely miatt az alma lehullik a fáról. Ez azt eredményezi, hogy az adott almafajtánk sokkal tovább a fán tartható és nem hullik le. Fontos megjegyezni, hogy a 2-3 héttel meghosszabbított érési folyamat során az alma növekedése nem áll le, a kísérleti és gyakorlati tapasztalatok alapján 4-8 mm-rel képes nagyobbra nőni, ami akár 5-9 tonna többlettermést eredményez hektáronként. Ez jelentős bevételi többletet jelent a gazdáknak, nem beszélve arról a minőségi javulásról, amit a 2-3 hét alatt bekövetkezett jobb színeződés jelent.

Képzeljük el, hogy mit jelentett volna ez a készítmény a Jonathan fajta esetében, amely az optimális biológiai érettsége idején soha nem volt elég piros, ezért a megfelelő színeződés kivárásával túlérett állapotban lett leszedve, így a számos minőségi probléma jelentkezett az értékesítés és a tárolás során. Viszont, ha ezt az almát Harvistával kezeltük volna, a szeptemberi meleg idő helyett 2-3 héttel később, október elején tudtuk volna betakarítani úgy, hogy nagyobb lett volna a mérete, és a szeptember végi-október eleji hűvösebb éjszakák miatt sokkal jobb lett volna a színeződése. Talán még ma is meghatározó fajtája lehetne a magyar almatermesztésnek.

Meg kell említenünk azt is, hogy azon fajták esetében, ahol a gyümölcs színe nehezen alakul ki és minden évben több menetben (2-3 alkalom) kell betakarítani, a Harvista használatával ez egyszeri betakarítással is megoldható. Nem lebecsülhető nyereség napjainkban a jobb munkaszervezés sem.

Amennyiben részletesebb tájékoztatást szeretne a termék használatával kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken tájékozódhat: 

Takács Ferenc: 

+36 30 383 2816 

takacsf72@gmail.com