A „Haláp-Zöldség” Szövetkezet 2011.02.24.-én tartotta alakuló közgyűlését, elsősorban Hajdú-Bihar megyei tormatermelők kezdeményezése révén.

Szövetkezetünk telephelye, Debrecentől 15 km-re a 48-as számú főút mellett található;

Debrecen-Haláp településen. Telephelyünket bérleti konstrukcióban tartjuk fenn, hiszen iroda épületet és egy 300 tonna befogadóképességű hűtőtárolót bérlünk, mely kiszolgálja a jelenlegi szükségleteinket.

Öt éves – előzetesen elismert termelői csoportként való – működésünk alatt több beruházást hajtottunk végre, melyek eredményeként műanyag rekeszek, villástargonca, meggyosztályozó gép, tormamosó berendezés került beszerzésre, és szintén ezen időszak alatt hajtottunk végre egy informatikai fejlesztést, mely a szövetkezet könyvviteli és készletgazdálkodási feladatait hivatott ellátni.

A tagok száma az elmúlt években fokozatosan bővült, így 2016. év végére a tagok száma 160 fő. A tagok túlnyomó többsége mezőgazdasági őstermelő, a jogi személyiséggel rendelkező tagok száma 6. A termelőink által évente megtermelt 1.100 – 1.200 tonna árualap az alábbi termékekből tevődik össze:

Alma               —-      180 tonna

Bodzabogyó   —-       140 tonna

Dió                  —-         40 tonna

Feketeszeder  —-           2 tonna

Kajszibarack  —-       130 tonna

Meggy            —-       300 tonna

Szilva             —-         80 tonna

Torma             —-       350 tonna

Az ipari almát és a szilvát Szabolcs- és Hajdú-Bihar; a bodzabogyót, diót, feketeszedret, kajszibarackot Borsod-Abaúj-Zemplén; a meggyet Szabolcs-Szatmár, és Hajdú-Bihar; a tormát teljes mértékben Hajdú-Bihar megyében termesztik tagjaink.

A tagok által megtermelt és telephelyünkre beérkező termékeket frissen, szinte azonnal értékesítjük. Az eladás elsősorban belföldre történik, de az utóbbi években sikerült tormát és kajszibarackot szállítanunk Németországba és Ausztriába.

A kajszibarackot fagyasztott felezett formában értékesítettük, a friss termék feldolgozását és csomagolását bérgyártással valósítottuk meg.

Jövőbeni céljaink között a belföldi és a külföldi vevők körének gyarapítása, termékeink szélesebb körben való értékesítése, a minőségbiztosítás, valamint saját tulajdonú hűtőtároló megvalósítása szerepelnek.